De 3e Rode slinger 17 november

De zaterdag startte met het krabben van de ruiten van de twee gehuurde busjes. In Tolbert ontmoetten we de rest van het rode team van deze dag. De eerste stop was in Midwolde, waar Anne Vogt ons uitlegde wat een energiecoöperatie, de postcoderoosregeling en het begrip ‘windmolen delen’ zijn. Tijdens zijn verhaal kwam Radio Westerkwartier in de persoon van Aldert Jonkman een mini interview met Anne en lijsttrekker Rianne Vos houden, live op de radio vanuit Midwolde.

In het centrum van Leek werd vervolgens geflyerd en werden rozen uitgedeeld. Een viertal partijgenoten uit Groningen, waaronder William Moorlag en Richart Joling, sloot zich bij ons aan en ging in gesprek met toevallige passanten. Bij de borg Nienoord vertelde Gerard Willenborg (stichting Landgoed Nienoord) over de plannen van de stichting Landgoed Nienoord voor de toekomst. “Een van de wensen is de uitbreiding van het spoor vanaf het Familiepark Nienoord naar het informatiecentrum en misschien zelfs wel naar het centrum van Leek.”

Bij de HJC Manege in Tolbert vertelde eigenaar Louwe Mulder vol passie over de paardenevenementen, Westerkwartier Paardenkwartier en de rol die Tolbert, en dus het Westerkwartier, zou kunnen spelen op het gebied van landelijke en internationale paardenevenementen. “We zijn van plan om de bestaande twee binnen accommodaties te veranderen in één grote binnen accommodatie. Een beste investering die ik alleen maar kan doen samen met mijn team.” Lijsttrekker Rianne Vos bedankt Louwe voor zijn ontvangst en verhaal: “Vroeger kwam ik als kind al op deze manege en daar voelde ik me thuis. Het is dan ook niet gek dat ik weer voor Tolbert heb gekozen als woonplaats toen we ergens tussen Groningen en Drachten wilden gaan wonen,” zegt Rianne.

Bij het kerkje in Midwolde ontmoette de groep Herman Meijer van IVN en ze wandelden al pratend een eind over de bomenlaan het landgoed Nienoord op. Met onderwerpen als harmonisering van het groenbeleid van de gemeentes en de dreigende insectentekorten klom iedereen verkleumd de busjes weer in. En tot slot was de rode ploeg uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de

Gaveborg in Oostwold, waar de voetballers van Pelikaan-S de strijd om de punten aanging met DZOH uit Emmen. Voordat de thuisploeg de winst had kunnen binnen brengen (het werd 2-0), was de Rode Slinger alweer op pad. Het was een dag vol zonnige indrukken en veel boodschappen om mee te nemen naar de nieuwe gemeente Westerkwartier.