GroenLinks en PvdA Westerkwartier: Investeer in bereikbare dorpen

door Jan Vorenholt 30/05/2023 in Westerkwartier, z Kabelkrant

De fracties van GroenLinks en PvdA in Westerkwartier maken zich grote zorgen over de bezuinigingen op het openbaar vervoer. Raadslid Natasja Bennink (GroenLinks): “Enkele dorpen worden zelfs onbereikbaar met het openbaar vervoer.” Raadslid Mark Veenstra (PvdA): “Zo wordt de leefbaarheid van onze dorpen verder aangetast.”

De provincies Groningen en Drenthe krijgen te maken met een bezuiniging van miljoenen euro’s op het openbaar vervoer. Acht buslijnen worden volledig weggevaagd. De buslijnen 36 Oldehove-Winsum en 35 Oldehove-Groningen in de spits horen daarbij. Van de dorpsbewoners gebruiken ook vooral ouderen en scholieren de bus. Scholieren uit Oldehove, Ezinge, Feerwerd en Garnwerd zitten in de bus richting AOC Terra in Winsum en naar de stad.

Bennink: “Wij hebben al verschillende signalen ontvangen over buslijn 36 van verontruste inwoners van de betreffende dorpen Ezinge, Oldehove, Feerwerd en Garnwerd. Museum Wierdenland in Ezinge is alleen met het openbaar vervoer bereikbaar met buslijn 36. Het verdwijnen van deze buslijn zal een gevoelige klap zijn voor dit Museum. Daarmee is deze bezuiniging niet alleen een bezuiniging op openbaar vervoer, maar ook op cultuur.”

Veenstra: “Het verdwijnen of alleen rijden in de spits maakt dat de dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge verstoken raken van openbaar vervoer. Wandelaars van het Pieterpad maken soms ook gebruik van deze buslijn naar een slaapplek vanaf de route. Daarmee is deze bezuiniging niet alleen een bezuiniging op openbaar vervoer, maar ook op recreatie en toerisme. Ze raakt de economie van onze dorpen.”

Bennink en Veenstra hebben intussen over deze kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Ze roepen het college op om de aangekondigde bezuiniging te voorkomen. “Eigenlijk zou er meer geïnvesteerd moeten worden in het openbaar vervoer op het platteland omwille van de leefbaarheid. Beter openbaar vervoer trekt ook meer passagiers en vermindert zo de reden voor de bezuiniging,” zo stellen beide raadsleden.

Fotobijschrift: Een bus van Qbuzz in Roden Foto: ANP