GroenLinks-PvdA samen op de fiets voor duurzame mobiliteit en leefbaarheid

Zuidhorn, 21 oktober 2023 – De leden van de lokale afdelingen van GroenLinks en de PvdA hebben hun krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de mobiliteit en leefbaarheid in de gemeente en provincie. De fietstocht voerde hen door diverse dorpen, waaronder Leek, Zuidhorn, Oldehove, Ezinge en Aduard. Daar kwamen zij uitdagingen tegen waar de dorpen steeds meer mee kampen, zoals bushaltes waar steeds minder bussen stoppen, winkels die verdwijnen en basisvoorzieningen die versoberen.

Daarom pleiten de partijen voor een breed pakket aan plannen met een totaalvisie op mobiliteit, leefbaarheid en een sociale en eerlijke aanpak. Enkele voorbeelden van concrete plannen zijn een ov-abonnement voor 49 euro per maand voor alle soorten openbaar vervoer en een onderzoek naar gratis ov voor mensen met een laag inkomen.

Investeren in bussen en de Lelylijn

Ook staan de partijen voor investering in buslijnen, zodat iedereen ook zonder auto toegang heeft tot essentiële voorzieningen zoals ziekenhuizen, scholen en supermarkten, ongeacht hun woonplaats. Daarbij staan zij voor ontwikkeling van de Lelylijn, die de Randstad en Noord-Nederland beter met elkaar verbindt.

Bovendien streeft GroenLinks-PvdA naar minder marktwerking in het openbaar vervoer meer regie voor provincies, zodat het belang van inwoners voorop komt te staan, in plaats van marktwerking en winstcijfers van vaak buitenlandse bedrijven.

Tijdens de fietstocht onderstreepten de deelnemers het belang van samenwerking en betrokkenheid om deze doelen te bereiken. “Samen kunnen we meer bereiken dan alleen,” aldus het meefietsende GroenLinks-raadslid Emil Klok. “Zonde als je ziet welke voorzieningen verdwijnen. Onze inwoners verdienen beter dan dat.”

Over GroenLinks en PvdA

GroenLinks en de PvdA zijn politieke partijen die zich inzetten voor duurzaamheid, sociale gelijkheid en leefbaarheid in Nederland. Zowel lokaal als in de provincie en vanuit de landelijke afdelingen streven zij naar verbeterde mobiliteit en leefbaarheid in de provincie Groningen.