Vrijheid en solidariteit

Door het plaatsen van onderstaande verklaring, mede ondertekend door onze fractievoorzitter Sandra de Wit, spreekt ook de PvdA Westerkwartier haar steun uit aan Oekraïne en aan de internationale oproep aan Rusland om deze oorlog onmiddellijk te beëindigen. En steunt het initiatief van de gemeente Westerkwartier als uiting van de solidariteit met Oekraïne haar nationale kleuren geel/blauw een plek geven in onze gemeente.

Vrijheid en solidariteit

In Westerkwartier herdenken we op 4 mei onze oorlogsdoden. Elk jaar vieren we op 5 mei onze vrijheid. En elk jaar luisteren we naar de indringende verhalen over de oorlog. En elk jaar vertellen we de verhalen aan onze kinderen om ze mee te geven: nooit meer oorlog.

Op 24 februari 2022 brak in ons vrije Europa weer oorlog uit. Rusland viel Oekraïne binnen. We zijn verbijsterd, boos en bang.

De fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad van Westerkwartier en het college van Burgemeester en Wethouders spreken hun steun uit aan Oekraïne en aan de internationale oproep aan Rusland om deze oorlog onmiddellijk te beëindigen.

Het verzet van Oekraïne tegen de inval door het grote Rusland is bewonderenswaardig. Ook heldhaftig is het verzet van gewone Russen die demonstreren tegen deze oorlogswaanzin.

De komende dagen zal de gemeente Westerkwartier als uiting van de solidariteit met Oekraïne haar nationale kleuren geel/blauw een plek geven in onze gemeente.

De gemeenteraad en het college van B en W van de gemeente Westerkwartier,

Ytsen van der Velde, VZ Westerkwartier
Peter Holsappel, ChristenUnie
Geertje Veenstra, CDA
Klaas-Wybo van der Hoek, GroenLinks
Sandra de Wit, PvdA
Mattheus Gorter, VVD
Harry Stomphorst, Sterk Westerkwartier
Rogier van ‘t Land, D66
Chris Veeze, 50Plus
Geertje Dijkstra, wethouder
Pieter van der Zwan, wethouder
Hielke Westra, wethouder
Elly Pastoor, wethouder
Ard van der Tuuk, burgemeester

Oekraïense vlag