1 mei viering 2019 – vrouwenkiesrecht en Europese Verkiezingen

Op woensdagavond 1 mei a.s. organiseert de Partij van de Arbeid Westerkwartier een feestelijke, open avond voor leden en belangstellenden. We hebben het over : honderd jaar vrouwenkiesrecht en, samen met Europarlementariër, Paul Tang, de aanstaande Europese Verkiezingen van 23 mei! Het koor DuW, Dames uit het Westerkwartier, zorgt voor muziek en sfeer. We beginnen de avond met een poffert met boter en bruine suiker en een glaasje Fladderak voor wie daar zin in heeft. Daarna gaan we het hebben over politieke kwesties.

Plaats: CazemierBoerderij – Hoofdstraat 27, 9356 AT Tolbert, Dorpshuis Tolbert

Programma:
19.00 uur zaal open ; poffert en fladderak
19.50 uur inloop met theatrale ontvangst door DUW
20.00 uur Welkom door Myra Eeken-Hermans en
Openingswoord door voorzitter Jelle Veenstra
20.15 uur Siepie de Jong over honderd jaar vrouwenkiesrecht
20.45 uur Pauze
21.00 uur 3 liedjes door DUW
21.15 uur Euro-parlementariër Paul Tang over de Europese Verkiezingen
21.45 uur Muzikale afsluiting met DUW

  • Honderd jaar vrouwenkiesrecht. In 1917 kregen de Nederlandse vrouwen passief kiesrecht, in 1919 actief kiesrecht. Een mijlpaal in de ontwikkeling van de emancipatie van vrouwen en de verdere ontwikkeling van de democratie.

Hoe staan we er honderd jaar later voor? Oud-raadslid in Grootegast Myra Eeken Hermans praat met PvdA oud-burgemeester van Leek, Siepie de Jong. Siepie de Jong was vanaf 1973 Tweede Kamerlid en werd in 1981 staatssecretaris in het kabinet Van Agt-Den Uyl en van 1984 tot 2005 burgemeester van de gemeente Leek.

  • ‘Voor een zeker Europa’ – Europese verkiezingen. Op donderdag 23 mei a.s stemt Nederland voor de verkiezingen van het Europese parlement. Ook anno 2019 is de PvdA voorstander van een verenigd Europa, ook al is kritiek op concrete maatregelen altijd denkbaar. Het verkiezingsprogramma ‘Voor een zeker Europa’ pleit voor en ‘zeker zijn van goed werk, een goede toekomst voor je (klein)kinderen en het eerlijk verdelen van de rekening van de klimaatverandering’.

Spreker is Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, delegatieleider economische en monetaire zaken, begroting EU. Een van zijn belangrijkste aandachtspunten van de afgelopen jaren was : Nederland is een paradijs voor belastingontduiking. De PvdA pleit in Europa juist voor ‘eerlijke en effectieve belastingheffing’ en tegen ‘financiële misdaden’.

Paul Tang

Datum: 1 mei a.s.

Organisatie: PvdA Westerkwartier

Muzikale omlijsting door: DuW, Dameskoor uit het Westerkwartier, een koor dat zingt met gevoel.