Enumatil – Fracties en geïnteresseerde leden van GroenLinks en PvdA Westerkwartier reikten tijdens de Soamloop op 13 januari het “Certificaat van Standvastigheid” uit aan Arjen Boer en Margriet Knol (Ande Niedijk) die al 40 jaar lang standvastig boeren, op dit moment in Enumatil.
Normaliter ontvangt iemand die 40 jaar in dienst is allerlei extraatjes van ‘de baas’, als je eigen baas bent is dat lastig. Aldus GroenLinks gemeenteraadslid Klaas Wybo van der Hoek, die hen namens de fracties van GroenLinks en PvdA Westerkwartier daarom een mooi certificaat, een traditionele poffert en een prachtig landschapsboek overhandigde.
Tijdens de Soamloop werd door Arjen Boer uitgebreid verteld over het moderne boerenbedrijf dat hij met zijn vrouw al 40 jaar bestiert. “We zijn gestart in Nietap en bijna 20 jaar zitten we in Enumatil. En we hebben 30 jaar het predicaat ‘biologisch’. Ik ben nu bijna 64 en zit nog vol plannen, maar wil ook de opvolgers voor het bedrijf niet voor de voeten lopen. Een dilemma,” lacht Arjen Boer. Ook de hedendaagse uitdagingen kwamen over het voetlicht, zoals stikstof, mestoverschot, vergoedingen voor biologische producten en het waterpeil.
“Ik vergelijk de agrarische sector vaak met een peloton fietsers. Niet iedereen kan vooraan rijden, maar de voorste renners hebben wel de betere kansen. De groep die achteraan fietst, houdt het niet altijd bij en dat is moeilijk.” Hij ziet om zich heen collega’s die vasthouden aan het beeld dat de boerderij van generatie op generatie wordt overgedragen, maar de huidige tijd vraagt van ondernemers – dus ook van de boer – meer flexibiliteit en meer meebewegen.
Tijdens de rondleiding over het bedrijf sprak Boer gepassioneerd over dierenwelzijn en het biologische boerenbedrijf. De bezoekers zagen verschillende generaties blaarkoppen in de stallen, van pasgeboren kalfjes tot uit de kluiten gewassen koeien. En een eigen stier die het maar druk heeft.
Voor de deelnemers was het heel waardevol zo bijgepraat te worden. Vanuit de fracties was te horen: “Voor het goede contact met de agrarische sector is het belangrijk om bijgepraat te worden over de uitdagingen en kansen van het biologische boerenbedrijf. Vanuit de gemeenteraad is een werkgroep ingericht, de Wenakker genaamd, waarbij acht raadsleden van de verschillende fracties en acht boeren zitten. Met als doel elkaar goed te informeren over elkaars werk en te kijken waar het gemeentelijke beleid iets kan betekenen voor de landbouw.”