Tuuntje Opende

16 oktober 2018
PvdA bezoekt voedseltuin Tuuntje in Opende
Opende –

Op uitnodiging van de initiatiefnemers van voedseltuin ’t Tuuntje in Opende brachten de kandidaat-raadsleden van de PvdA Westerkwartier een werkbezoek aan ’t Tuuntje. Onder het genot van een kopje koffie werden de start en de voortgang van het initiatief toegelicht. Samen met de vrijwilligers Sippie, Berend, Louwien, Wijnanda en Loes vertelden Appie en Willem hoe ze elkaar met vergelijkbare wensen ontmoetten en er nu een succesvolle voedseltuin ligt te pronken aan de Broersma’s Reed in Opende. Naast duurzaam in de traditionele betekenis van duurzaam wordt hier ook gewerkt aan sociale duurzaamheid. Een stip op de horizon die de PvdA-ers uit het hart gegrepen is.

De voedseltuin levert het hele jaar door verse groenten aan negen voedselbanken die de provincie Groningen rijk is. De dichtstbijzijnde voedselbanken, Westerkwartier en Leek-Noordenveld, halen hun groente zelf op. Vertelt de eveneens aanwezige voorzitter van Voedselbank Westerkwartier, Jan Oomkes. Wat opvalt, zijn de grote plant-tafels in plaats van een akker met planten. “Dat is prettig, want sommige vrijwilligers die hier werkzaam zijn kunnen dan veel beter hun werk doen,” vertelt Willem. Alle groenten worden weggegeven om niet. Daarom is er geen commercieel verdienmodel op te tuigen. “We werken met giften, donaties, fondsenwerving en subsidies. En ik geef overal lezingen over ons initiatief,” legt Appie uit. “Ik probeer duidelijk te maken waar we het precies over hebben. Zo zeg ik vaak dat we voor 1 euro 10 kroppen sla kunnen telen en dat die 10 kroppen sla 30 monden kunnen voeden. En dan zie je de mensen begrijpend knikken wanneer ik aangeef dat ik met een klein beetje hulp al flinke stappen kan maken.”

Terwijl lijsttrekker Rianne Vos met Mark Veenstra, Hans Koenders, Isolde den Haring, Joachim Bekkering en Myra Eeken-Hermans door de voedseltuin met kassen, planttafels en een vollegrond-akker rondgeleid worden, realiseren zij zich dat er voor dit initiatief gelukkig veel draagvlak is in de omgeving. “Wij zien volop ruimte voor veel mensen die een bijdrage willen leveren,” concludeert Rianne Vos. “De PvdA draagt dit initiatief een warm hart toe en wij komen graag nog eens terug na 1 januari 2019. Heel veel succes met jullie goede werk!