Code Rood in Groningen! Geen fracking in Pieterzijl.

Nog maar een paar weken geleden klonk uit Den Haag een verlossend woord : de gaswinning in Slochteren e.o. gaat in korte tijd terug naar 0. Maar dat is, zo blijkt nu, toch niet het hele verhaal. Bij Pieterzijl wil het rijk dat de NAM dmv fracking, een milieuonvriendelijke manier van gaswinning, de laatste druppels gas uit dit gasveld winnen. Het zal toch niet waar zijn!

Hieronder een oproep van Mark Veenstra, fractievoorzitter PvdA in de gemeente Zuidhorn, om hiermee te stoppen.

Zuidhorn, 16 april 2018

Afgelopen weken waren we verheugd met het nieuws dat Minister Wiebes heeft toegezegd de gaskraan dicht te draaien. Echter, de NAM mag tegelijkertijd bij Pieterzijl met behulp van fracking, de laatste resten uit het gasveld winnen. Er moet, zo is de gedachte, immers elders gas worden gewonnen, om aan de huidige vraag te voldoen.

Middels een informatiebijeenkomst in Pieterzijl heeft het Ministerie van Economische Zaken voorlichting hierover gegeven. Dat heeft onrust veroorzaakt bij onze inwoners; niet alleen de gaswinning zelf, of het fracken geeft onrust, maar het feit dat de medewerkers van de NAM zelf de informatie verstrekten, is extra olie op het vuur! Daarbij is de voorlopige vergunning, ondanks de bezwaren van de provincies Groningen en Friesland, de gemeenten Zuidhorn en Kollumerland c.a. en het waterschap, alvast afgegeven: voor ons volstrekt onbegrijpelijk en onbestaanbaar.

De inwoners van o.a. de dorpen Pieterzijl, Visvliet, Grijpskerk, Munnekezijl, Kollumerpomp, Warfstermolen en Burum maken zich terecht zorgen. Als de publieke organisaties al geen poot aan de grond krijgen, wat hebben de zienswijzen van inwoners dan nog voor nut!

Het huidige kabinet draait ons eigenlijk een rad voor ogen. Aan de ene kant wordt aangekondigd dat er geen gaswinning meer zal plaatsvinden, maar ondertussen worden de kleine gasvelden leeggehaald. Daarmee is er een nog grotere breuk in het vertrouwen in de politiek ontstaan.

De PvdA heeft een luisterend oor voor de zorgen van de inwoners, en heeft dan ook de provinciale en de landelijke fracties benaderd. Het moet gewoon stoppen, nu! Tevens is in de raad van 16 april, naar aanleiding van een aantal vragen door o.a. de PvdA, VVD en CDA een raadsbrede motie ingediend, waarbij duidelijk de opdracht is gegeven het winningsplan, en het besluit om fracking toe te passen bij gaswinning, in te trekken.

Naast aandringen bij alle fracties van deze gemeenteraad, de provinciale en landelijke fracties op te roepen om te stoppen met fracken, rest ons nog iedere belanghebbende op te roepen om naast de zienswijze die onze mooie gemeente gaat indienen, ook zelf de handschoen op te pakken, en wel of niet in georganiseerd verband een zienswijze in te dienen. Immers, iedereen zegt op dit moment ‘nee’ tegen gaswinning uit het gasveld Pieterzijl en overige vergelijkbare kleine gasvelden in het Westerkwartier, het is op dit moment code rood in Groningen!

Mark Veenstra

fractievoorzitter PvdA Zuidhorn