Glasdraad en Rodin graven samen in het WEsterkwartier

Garnwerd, 2 juli 2020


Met een symbolische starthandeling lieten twee bedrijven – GlasDraad en Rodin – vanmiddag zien dat zij hun krachten gaan bundelen in het Westerkwartier. Beide bedrijven gaan samenwerken bij de aanleg van ieder hun eigen infrastructuur voor snelle internetverbindingen in de gemeente Westerkwartier. De starthandeling vond plaats bij Garnwerd aan Zee.

Overal in Nederland wordt glasvezel aangelegd en gelukkig nu ook in de kleine kernen en het buitengebied van het Westerkwartier. Het is een mooi moment waar vele partijen, bewoners en diverse initiatieven al jaren mee bezig zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen. Met de bijzondere samenwerking vandaag gaat de aanleg beginnen en kunnen de eerste bewoners dit jaar al genieten van supersnel internet.

Bijzonder verheugd
“Aangezien we beide met dezelfde Groninger aannemers werken, namelijk Koninklijke Oosterhof Holman uit Grijpskerk en VIB uit Zuidbroek lag samenwerking op dit specifieke tracé voor de hand”, vertelt Bertus Franssens namens GlasDraad. “Het zou onlogisch zijn, dat wij eerst een sleuf graven, er een kabel inleggen, de sleuf weer dichtgooien en dat een paar weken later hetzelfde opnieuw gebeurt. GlasDraad Westerkwartier is bijzonder verheugd dat we nu kunnen starten met de aanleg van het netwerk voor meer dan 5.000 adressen. Bovendien gaat begin oktober ook de vraagbundeling in De Wilp, Nuis, Niebert en Oostwold starten, zodat ook die adressen alsnog mee kunnen.”


Gemeenschappelijk doel

“We zijn 2 partijen met elk onze eigen visie en strategie, maar toch werken we samen aan één gemeenschappelijk doel: snel internet voor iedereen in de provincie Groningen”, reageert Robert Hoogendorp, projectdirecteur Snel Internet Groningen binnen Rodin. “De aanleg van infrastructuur in de buitengebieden is voor reguliere marktpartijen veel te kostbaar. Wij zijn gericht op het ontsluiten van deze zogenaamde ‘witte adressen’. We doen dat met een mix van glasvezel en radioverbindingen. Inwoners kunnen zich bij ons nog steeds aanmelden.”


Win-win situatie

“Het mooie van deze samenwerking is, dat we een aantal prachtige Groninger bedrijven zien samenwerken in onze provincie. Voor Groningers, door Groningers!”, aldus wethouder Elly Pastoor. “Dankzij deze samenwerking kan de aanleg sneller en efficiënter en beperken we de overlast voor onze bewoners. Dat is zonder meer een win-win situatie. Ik ben blij dat de aanleg nu van start gaat. Snel internet zorgt ervoor dat iedereen klaar is voor alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van werken, wonen, studeren en zorg op afstand. We kunnen daardoor meegaan met nieuwe ontwikkelingen en het draagt bij aan de leefbaarheid in onze gemeente. De achterliggende coronaperiode heeft ons duidelijk gemaakt dat door bijvoorbeeld het vele thuiswerken en het onderwijs op afstand in de thuissituatie een goede en snelle internetverbinding onmisbaar is”