Herdenking

Ondanks corona was er toch een Indië-herdenking in Marum

Initiatiefnemer Tony Simon legt bloemen. Zonder publiek, maar met een live-uitzending van de lokale televisie is de jaarlijkse Indië-herdenking in Marum zaterdagavond toch doorgegaan.

GESCHREVEN DOOR

 Reinder Smith
Verslaggever

Voor de zevende maal werd het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië ook in Groningen herdacht.

Anders dan anders

De jaarlijkse herdenking is een initiatief van Tony Simon uit Marum en trok vorig jaar zo’n honderd belangstellenden. ‘Veel mensen die net als ik een Nederlands-Indische achtergrond hebben’, legt Simon uit.

‘Maar veel van hen zijn al erg op leeftijd en zijn dus kwetsbaar voor corona. En bij het monument is het niet mogelijk om de anderhalve meter afstand goed in acht te houden dus een herdenking zoals voorgaande jaren zat er niet in.’

75 jaar geleden

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands -Indië. ‘Ruim 40.000 Nederlandse soldaten zaten in Japanse krijgsgevangenschap en zo’n 100.000 Indische Nederlanders waren opgesloten in concentratiekampen, onder erbarmelijke toestanden’, vertelde wethouder Elly Pastoor die namens de gemeente Westerkwartier het woord voerde en bloemen legde bij het monument.

Hulp

‘De gemeente heeft ons enorm geholpen’, zegt organisator Simon. ‘Toen duidelijk werd dat de traditionele herdenking niet door kon gaan, hebben ze samen met ons dit alternatief bedacht.’

De lokale omroep Zulthe verzorgde een live-uitzending op de kabel en op internet waardoor iedereen de ceremonie thuis kon volgen.

Bloemen

Er mochten maximaal twintig mensen aanwezig zijn en een van hen was Hanny van Asdonck: ‘Ik ben hier ieder jaar om mijn neef Tony, de organisator, te steunen. Maar ik heb zelf ook een boeket bloemen gemaakt dat ik hier neerleg, mede namens mijn moeder. Zo herdenken we mijn vader en ook zijn broers die aan Birmaspoorlijn moesten werken.’

‘Hopelijk hebben we volgend jaar weer een gewone herdenking maar dat het op deze manier toch door kon gaan was echt super’, aldus Simon.