Gratis met de taxi naar het stembureau vanwege bussenstaking

RTV Noord 13 maart 2023, 18:25 1 minuut leestijd

Inwoners van onze provincie die niet op eigen gelegenheid kunnen reizen, kunnen op 15 maart gratis met de hubtaxi naar het stembureau en terug. Vanwege stakingen in het streekvervoer rijden er die dag mogelijk geen bussen.

Op vertoon van een stempas vervoert de hubtaxi inwoners die anders niet bij het stembureau kunnen komen. De provincie Groningen heeft hiertoe besloten omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen die wil stemmen, ook kan stemmen.

Mensen met een beperking

De reiziger wordt thuis opgehaald en naar het dichtstbijzijnde stembureau gebracht. De taxi blijft wachten terwijl de reiziger een stem uitbrengt en brengt de reiziger vervolgens terug naar huis. Voor mensen met een (visuele) beperking rijdt de hubtaxi naar het dichtstbijzijnde stembureau dat is uitgerust met de juiste faciliteiten.

Reserveren

Het reserveren van een hubtaxi moet minimaal één uur voor vertrek en kan alleen telefonisch. De telefoonnummers zijn te vinden op de website van de hubtaxi. Eerder reserveren, bijvoorbeeld al op dinsdag 14 maart, is ook mogelijk. Reizigers moeten bij het reserveren duidelijk maken dat het om een gratis rit naar het stembureau gaat.

Naschrift

Geweldig initiatief om er voor te zorgen dat er gebruik kan worden van het stemrecht ook wanneer er sprake is van een beperking van mobiliteit door welke oorzaak dan ook. Daarom ook het verzoek dit bericht massaal te delen en ook anders te communiceren naar iedereen die het aan gaat.