Interview Ard Boer, kandidaat lid Provinciale Staten

Ard Boer en de Statenverkiezingen

‘Zie mijn lidmaatschap maar als uitgestoken hand’

Sinds kort woont Ard Boer in Noordhorn, in het Westerkwartier dus. Voor die tijd hadden zijn vrouw, drie kinderen en hij zelf een klein huis in Beijum. Dat was ook een prima plek om te wonen, maar nu is zo’n wat ruimer huis ook fijn. Ik mag hem alles vragen, zegt hij, als ik hem bel om te vragen zich aan de leden van de afdeling voor te stellen. Want: Ard staat op plaats 9 van de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten verkiezingen van a.s. 15 maart.

Cultuur

Geen zekere plaats dus, maar mocht het zover komen, dan wil hij in elk geval iets doen voor de culturele sector, waarin hij een tijd gewerkt heeft. Het overheidsbeleid, zegt hij, zou zich wat meer op de makers kunnen richten en wat minder op de gevestigde instellingen. Veel van die makers zijn freelancers, denk
maar aan muzikanten, lichtmensen, productiemedewerkers, horecapersoneel en dergelijke. Tijdens de pandemie kregen de instellingen best veel geld, sommige hielden er fors aan over, maar deze freelancers beten op een houtje. Zulke ongelijke (machts-)verhoudingen, dat stoort, dat is oneerlijk, maar motiveert ook om lid te worden van een politieke partij en wat te gaan doen.

Ard heeft drie kinderen van respectievelijk 18, 15 en 8 jaar, is gehuwd met Hanneke en is nu 43 jaar. In die culturele sector was hij ook betrokken bij het muzikale festival ‘Into the great wide open’ dat op Vlieland werd gehouden. Intussen is dat verleden tijd en werkt Ard voor Mediahuis Noord, het vroegere NDC dat door het Belgisch mediahuis is overgenomen. Mediahuis Noord maakt naast heel veel digitale kanalen ook Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Ard werkt voor de digitale tak van het bedrijf. Digitale nieuwsmedia zijn weliswaar steeds vanzelfsprekender geworden, maar vervangen de papieren krant nog niet. Met papier wordt nog veel verdiend, met digitaal is dat nog steeds minder vanzelfsprekend. Tegelijk wordt de bezorging steeds nijpender. Ook de papierprijzen springen op en neer.

Onmisbare beroepen

Toen Ard een jaar terug lid werd van de PvdA was dat omdat hij wel wat wilde doen voor de ‘onmisbare beroepen’, een term die bleef hangen uit de coronatijd. De theorie dat als de rijken hun geld maar laten waaien, de armen er als vanzelf ook van profiteren, daarin gelooft hij niet. De PvdA kan helpen om die verhoudingen gelijker en eerlijker te maken. Lid worden van de PvdA is dus een uitgestoken hand.

Daar kan de PvdA dus lang plezier van hebben.

Joost Eskes, Ons Rode Hart ,maart 2023