Internationale Vrouwendag-Pluim voor 3 Taalhuis vrijwilligsters

Grootegast – Woensdag 8 maart 2023 reikte Myra Eeken-Hermans, raadslid PvdA Westerkwartier, de speciale Internationale Vrouwendag-Pluim uit aan drie taalvrijwilligsters van het eerste uur, Els de Hoop, Diana van Meurs en Miryam Hartman. “Och, wat leuk, dat had echt niet gehoeven,” was de reactie van de bescheiden dames.

De Pluim wordt door de PvdA Westerkwartier uitgereikt aan Westerkwartierders die een belangrijke rol spelen in het leven van anderen en zo bijdragen aan een sociaal Westerkwartier. Deze speciale editie van de Pluim reikt de PvdA uit aan een vrouw die een voorbeeldrol vervult voor andere vrouwen of die een inspiratie is voor anderen om vrouwen beter op weg te helpen.

Sinds de oprichting van het Taalhuis in Grootegast, vrijdag 10 maart op de kop af zeven jaar geleden, zijn de drie dames al taalvrijwilligster. “Met een korte opleiding en een flinke dosis gezond verstand komen we een heel eind om onze klanten verder te helpen met hun taalontwikkeling,” vertelt Taalhuiscoördinator Roelie Schipper, die de bloemen namens Miryam in ontvangst neemt. “Het leukste van deze functie vinden wij het contact met mensen, en specifieker: heel veel verschillende mensen met bijzondere achtergronden,” vertellen Els en Diana. “Wij vinden het belangrijk dat deze mensen de Nederlandse taal goed leren omdat ze hier wonen en zonder goede taalbeheersing zijn ze altijd afhankelijk van anderen. Met goede kennis van de Nederlandse taal telt iedereen veel meer mee.” Mensen die niet kunnen lezen en schrijven vormen een grote uitdaging voor de dames. “Met hele kleine basisstapjes komen we met deze mensen toch steeds een stukje verder. Weet je wat ook lastig is? Hoe je uitlegt wat je automatisch zelf altijd al goed doet. We moeten zelf regelmatig opzoeken waarom we bepaalde grammaticaregels ook alweer moeten toepassen. Maar we komen daar met elkaar altijd goed uit.”

Achtergrond

Internationale Vrouwendag is een dag waarop altijd verschillende namen naar boven komen. Zoals Belle van Zuylen en Aletta Jacobs. Twee vrouwen die hun tijd ver vooruit waren en daarmee de weg bereid hebben voor de vrouwen van vandaag. Maar ook van de Dolle Mina’s en Hedy d’Ancona. Die in onze recente geschiedenis hebben gestreden voor de verworvenheden die we nu zo normaal vinden. Wat een voorbeelden zijn zij voor ons.

Ook in deze tijd zijn er vrouwen waar anderen op alle dagen van het jaar wel even aan denken. Omdat zij iets doen wat soms wel vanzelfsprekend lijkt, maar het niet is. Dat is van onschatbare waarde. Daarom wil de PvdA deze vrouwen juist vandaag enorm bedankten. Zodat we op Internationale Vrouwendag niet alleen stilstaan bij alles wat Hedy en Aletta voor ons hebben betekend. Maar ook bij de mensen die vandaag in ons dagelijks leven onmisbaar zijn.

Fotobijschrift: v.l.n.r. Roelie Schipper, Els de Hoop, Diana van Meurs en Myra Eeken-Hermans met de Pluim in de vorm van een boeket rode rozen.