onderwijs, de poort naar een betere toekomst

Wethouder Pastoor bezoekt succesvol onderwijs Route Rubicon

Donderdag 15 april bezocht wethouder Elly Pastoor Route Rubicon op landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek. Samen met het Noorderpoort is Route Rubicon opgezet in de gemeente. Deze manier van onderwijs geeft jongeren op een andere manier de kans om alsnog een MBO 2 diploma te halen. Elly Pastoor is heel blij met Route Rubicon in de gemeente Westerkwartier: “Dit opleidingstraject is in het leven geroepen voor jongeren bij wie, om allerlei redenen, de schoolse omgeving niet goed past. Met het volgen van Route Rubicon krijg je de kans om een diploma te halen en heb je een betere kans op werk. Dus het is het geweldig mooi te zien dat deze jongeren hun weg naar de schoolbank hebben gevonden en de opleiding afmaken. ”

Februari gestart

Afgelopen februari is Route Rubicon met 11 jongeren uit de gemeente gestart. Het zijn jongeren van 18 tot 23 jaar. Docente Sandra Kloos, die meerdere Route Rubicon klassen heeft gedraaid in de provincie, is heel enthousiast over de groep. “De combinatie van direct contact tussen mij, de docent en student, de intensieve begeleidingsmogelijkheden en een gefaseerde stageopbouw geven de studenten ruimte en vertrouwen. Gezien worden staat centraal in deze vorm van onderwijs. “

Mike en Ria van der Most van Landgoedboerderij Oosterheerdt hebben een prachtige ruimte opengesteld voor de studenten op hun landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek. Een groot voordeel hiervan is dat de studenten dichtbij hun stage les hebben. In de middagen lopen de studenten stage bij Landgoed-, zwemkasteel- en camping Nienoord, Dorpshuis en Watersportcentrum Lettelbert en het ambachtenproject.

Hoe het begonnen is
Route Rubicon is in 2017 begonnen in Winschoten. Doordat het een succesvolle manier van onderwijsgeven is, draait Route Rubicon nu al in meerdere gemeenten in de provincie.  Het onderwijsconcept en de naam van het programma Route Rubicon is bedacht door de inmiddels gepensioneerde dhr. R. Bredman, oud-teamleider bij het Noorderpoort. Het verwijst naar de Romeinse legerleider Julius Caesar die de rivier de Rubicon overstak. Een memorabel moment met grote gevolgen.
Sinds een jaar heeft teammanager Pien Huininga het stokje overgenomen en heeft zij Route Rubicon in de gemeente Westerkwartier laten aansluiten bij Route Rubicon in Oldambt en Midden-Groningen. Na de zomer zullen de studenten in Stadskanaal en Eemsdelta ook een Route Rubicon traject kunnen volgen.
Mogelijk vervolg
De gemeente bekijkt de mogelijkheden of er volgend jaar opnieuw een klas kan starten. Mocht je interesse hebben of meer informatie hierover willen, dan kan je contact opnemen met de RMC-trajectbegeleiders Nynke Blumers (06 15 21 99 12) en Sietske de Jong (06 46 48 53 22) of via leerlingzaken@westerkwartier.nl<mailto:leerlingzaken@westerkwartier.nl>

Bijschrift foto:
Van links naar rechts:
Sietske de Jong (rmc-trajectbegeleider), Pien Huininga (teammanager Noorderpoort), studenten Route Rubicon, Elly Pastoor (wethouder), studenten Route Rubicon, Mike en Ria van der Most (eigenaren landgoedboerderij Oosterheerdt)