PvdA op bezoek bij woningbouwcorporatie Wold en Waard

Februari 2017 – Geruime tijd geleden hebben we als PvdA fracties in het Westerkwartier besloten om betaalbaar wonen tot één van onze speerpunten te benoemen. Daarom zijn we als eerste stap daartoe op bezoek geweest bij Wold en Waard.

Als aanleiding kunnen we het volgende noemen:

De verhouding tussen een huis kopen of huren is de laatste jaren wel erg in het nadeel van de huurders uitgevallen. In Marum zijn b.v.de grondprijzen verlaagd en een startersubsidie ingesteld voor kopers (beidhttps://westerkwartier.pvda.nl/?p=620&preview=trueen als initiatief van de PvdA) daarnaast is er nog een blijver-lening gekomen. Kopers hebben hiernaast tal van mogelijkheden hun woonkosten te verlagen, denk aan verkopen, de hypotheek oversluiten, tal van subsidies om de energiekosten te verlagen. Huurders hebben niets. Veelal wonen ze in oudere woningen die matig geïsoleerd zijn en door overheidsbeleid vaak duurder zijn dan een koophuis. Kortom de wereld op de kop.

Afgelopen zomer heeft de PvdA fractie Marum een avond georganiseerd met het huurdersplatform van Wold en Waard. Duidelijk werd dat dit beeld werd gedeeld! Op 9 januari zijn we met een ruime PvdA delegatie van fracties en bestuur door het voltallige MT van Wold en Waard ontvangen, resultaat een boeiende avond. Niet alleen de prestatieafspraken kwamen ter sprake maar vooral de leefbaarheid, duurzaamheid, betaalbaar wonen, renovatie en of nieuwbouw. Natuurlijk stond ook het onderwerp scheefgroei op de agenda.

Kortom een geslaagde avond voor ons als fracties maar ook voor het MT van Wold en Waard.

Hans Koenders