Rookvrije generatie

Speeltuinen Westerkwartier worden rookvrij

Wethouder Elly Pastoor heeft vandaag in Tolbert een bord “rookvrije ruimte” geplaatst bij een openbare speeltuin. In november 2020 heeft de gemeenteraad heeft een motie aangenomen om de speeltuinen in de gemeente zoveel mogelijk rookvrij te maken. De gemeente Westerkwartier heeft besloten om op korte termijn daar inhoud aan te geven door borden “rookvrije ruimte” te plaatsen bij de ruim 200 openbare speeltuinen in de gemeente.

De komende periode plaatsen we bij iedere speeltuin op een duidelijk zichtbare plek een bord. Mensen die toch roken in de buurt van een ‘rookvrij’ bord kunnen op hun gedrag aangesproken worden. Het is niet mogelijk om deze mensen te beboeten omdat het geen rookverbod is.

Rookvrije generatie

Het plaatsen van de borden is een eerste stap van een bredere aanpak van nog te nemen maatregelen om te komen tot een de Rookvrije Generatie. In het nationaal preventie akkoord staat dat alle speeltuinen in Nederland in 2025 rookvrij moeten zijn. Het streven van de gemeente Westerkwartier is om de volgende generatie rookvrij op te voeden. Met de rookvrije speeltuinen geven we het goede voorbeeld, voorkomen we het schadelijke meeroken én voorkomen we dat kinderen peuken oppakken en in hun mond stoppen.