Blog van onze wethouder

Wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier doet mee aan IkPas

,,Een hele dag op water en koffie is ook niet alles.’’

Halverwege deze droge maand januari kan ik zeggen dat het voor mij geen zware opgave is om een poosje alcoholvrij door het leven te gaan. Schouderklopjes zijn niet nodig: het valt me honderd procent mee. Ik `pas’ tot nu toe dus met gemak.

Eerlijk gezegd mis ik wel de gezelligheid. Even de dag doornemen met een glaasje wijn, even de stress van je af laten glijden… Onze gemeentesecretaris Astrid Schulting, die ook meedoet aan deze uitdaging, vertelde dat ze onlangs de enige geheelonthouder was tijdens een gezellig etentje. Dat vond ze niet echt lollig. Ik voelde oprecht met haar mee.

Biertje

Hoewel ik normaal gesproken nooit bier drink, zelfs niet op een bloedhete zomerse dag, drink ik nu af en toe een alcoholvrij biertje. Want na een hele dag koffie en water wil je ook wel eens iets anders drinken.

Limonade en frisdrank zijn voor mij geen goed alternatief. Jakkes. En er zit heel veel suiker in. Alcoholvrij bier is meestal ook niet te pruimen, maar ik heb een biertje ontdekt dat wel lekker is. Ik wil me niet schuldig maken aan sluikreclame, maar misschien mag het hier even? Brand 0.0. Dat vind ik best lekker, smaakvol.

Nee, ik sta mezelf niet toe om te smokkelen. Dat zou ik niet fair vinden. Ik weet nog van vroeger toen ik nog rookte, dat je het dan sowieso niet volhoudt. En ik heb het ook niet nodig: ik ga deze dry january met gemak uitzingen.

Slapen

Een voordeel van een bestaan zonder alcohol kan ik na twee weken `vasten’ al noemen. Ik slaap beter. Normaal gesproken word ik vaak om vijf uur wakker en doe dan geen oog meer dicht. Dat vind ik vreselijk. Maar nu ik mijn vertrouwde glaasje ‘s avonds laat staan, heb ik dat niet meer. Dat is echt een eyeopener. Ik dacht: ,,Jeetje, het is echt zo.’’

Stoppen met een vastgeroeste gewoonte, al is het maar tijdelijk, kan dus goed zijn voor een mens. We hebben de collega’s die ook meedoen aan de actie IkPas een kaartje gestuurd: ,,Supergoed bezig, ga zo door!”