Speciale Pluim van de PvdA voor 2 bedrijfsleidsters Kledingbank Maxima

Donderdag 14 maart 2024 reikte Myra Eeken-Hermans, raadslid PvdA Westerkwartier, de speciale Internationale Vrouwendag-Pluim uit aan twee bedrijfsleidsters van kledingbank Maxima, Gré Schonewille en Martha Oostenbrug.

De Pluim wordt door de PvdA Westerkwartier uitgereikt aan Westerkwartierders die een belangrijke rol spelen in het leven van anderen en zo bijdragen aan een sociaal Westerkwartier. Deze speciale editie van de Pluim reikt de PvdA uit aan vrouwen die een voorbeeldrol vervullen voor andere vrouwen of die een inspiratie zijn voor anderen om vrouwen beter op weg te helpen.

Sinds de start van Maxima in Grootegast, in september 2019, runden zij samen met verschillende andere vrijwilligers de kledingwinkel zonder kassa. “Ik doe het nog steeds met ontzettend veel plezier,” vertelt Martha (72), “en ik heb toen gezegd dat ik het vijf jaar wilde doen. Ik wil heel graag wat meer genieten van mijn vrije tijd, dus ik stop na komende zomer.” Ook Gré, die 76 jaar wordt, kondigde aan dat ze in januari 2025 gaat stoppen. “Er gaat heel veel tijd in dit leuke vrijwilligerswerk zitten, maar ik wil toch wel graag minder verplichtingen en samen met mijn man meer gaan reizen.” Beide dames zetten zich met liefde en enthousiasme in voor de groep mensen voor wie kleding een te grote kostenpost is. “We staan in de winkel, adviseren klanten over de kleding, we richten de winkel in en sorteren de kleding die wordt ingebracht, we gaan op pad om kleding met grote kortingen in te kopen en we houden de administratie bij. Dat doen we gelukkig niet alleen, ook de winkelvrijwilligers – overwegend vrouwen – helpen heel goed mee. En zo kunnen we een groeiende groep mensen van gratis kledingstukken voorzien.”

Dat deze kanjers gaan vertrekken betekent ook dat er vervangers gezocht worden. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Maxima in Grootegast (https://www.westerkwartier.kledingbankmaxima.nl/.

Achtergrond

Internationale Vrouwendag is een dag waarop altijd verschillende namen naar boven komen. Zoals Belle van Zuylen en Aletta Jacobs. Twee vrouwen die hun tijd ver vooruit waren en daarmee de weg bereid hebben voor de vrouwen van vandaag. Maar ook van de Dolle Mina’s en Hedy d’Ancona. Die in onze recente geschiedenis hebben gestreden voor de verworvenheden die we nu zo normaal vinden. Wat een voorbeelden zijn zij voor ons.

Ook in deze tijd zijn er vrouwen waar anderen op alle dagen van het jaar wel even aan denken. Omdat zij iets doen wat soms wel vanzelfsprekend lijkt, maar het niet is. Dat is van onschatbare waarde. Daarom wil de PvdA deze vrouwen juist vandaag enorm bedankten. Zodat we op Internationale Vrouwendag niet alleen stilstaan bij alles wat Hedy en Aletta voor ons hebben betekend. Maar ook bij de mensen die vandaag in ons dagelijks leven onmisbaar zijn.