Westerkwartier pluspad viert 10 jarig jubileum

Wandelen in het Westerkwartier Beleven & doen - Hobby & Vrije Tijd - Welkom  in ZuidhornHet Westerkwartierpluspad  is een prachtige lange afstandswandelroute van 165 km door het Groningse Westerkwartier die erom vraagt gelopen te worden. In 2021 bestaat deze route 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er nu ook een mogelijkheid om de route via het wandelknooppunten-netwerk te lopen. De initiatiefnemers hebben het bijbehorende routeboekje met de nieuwe knooppuntenversie vandaag aangeboden aan wethouder Elly Pastoor. Daarna hebben ze gezamenlijk Coronaproof een stukje van de route gewandeld.

Initiatiefnemers
Jannie Reinders uit Opende, Emmy Wolthuis uit Breede en Frans Traa uit Lettelbert namen ruim 10 jaren geleden het initiatief voor de route. Omdat zoiets er nog niet was in dit gebied. “Met het jubileum willen we dit wandelpad een boost geven. Wandelen is door alle coronamaatregelen populairder dan ooit. We hopen dan ook veel mensen een plezier te doen met deze mooie route. Het jubileum vieren we door de route, die inmiddels hier en daar gewijzigd moest worden, een opfrisbeurt te geven. Hij  was al te lopen met het boekje in de hand, langs de stickers die de weg wezen en als GPS-tracks. Daar komt nu nog een mogelijkheid bij. Inmiddels is de hele provincie Groningen voorzien van een wandelknooppuntennetwerk en bij het plaatsen van de knooppunten is rekening gehouden met de route van het Westerkwartierpluspad.  Ter ere van het tienjarig bestaan van het pad brengen we hem nu ook uit als knooppuntenroute. Er zijn maar een paar punten waar we af moeten wijken van de oorspronkelijke beschrijving, maar daar is het pad zelfs mooier van geworden en 10 km langer.”

Mooi Westerkwartier – struunen langs baggels en baksteen
Nu we deze meivakantie nog dicht bij huis moeten vieren, kunnen we van de gelegenheid gebruik maken om het westelijk deel van onze provincie Groningen eens te verkennen. Het Westerkwartierpluspad is een prachtige wandelroute van 9 dagtrajecten door het hele Westerkwartier, met als Plus een stukje Drenthe (De Onlanden) en Friesland tot Surhuisterveen. Hij voert je door het weidse en  oudste door mensenhanden gemaakte landschap van Europa. Langs wierden, akkers en graslanden. Langs eeuwenoude kerken en door het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.  Na deze weidsheid word je in het zuidelijke deel van de route gekoesterd in de beslotenheid van het coulisselandschap waar nog veel onverharde paden en verstilde plekken aanwezig zijn in kleine en grotere natuurgebieden.

Etappes
De route is herkenbaar aan een blauw/wit/groene sticker.
Grijpskerk – Ezinge
Ezinge – Aduard
Aduard – Leek
Leek- Kornhorn
Kornhorn – Rottevalle
Rottevalle – Opende
Opende – Lutjegast
Lutjegast – Grijpskerk

Website en routeboekje
Alle informatie over het pad is te vinden op de website www.westerkwartierpluspad.nl<http://www.westerkwartierpluspad.nl>
Het bijbehorende wandelboekje bestaat uit 84 pagina’s en bevat 25 gedetailleerde kaarten van de route met bijbehorende routeaanwijzingen, afbeeldingen en toeristische informatie. Het routeboekje is te koop via de website. De knooppuntenroute is ook op de website te downloaden. Dit is echter alleen een opsomming van knooppunten, zonder extra informatie. Houd ook de facebookpagina in de gaten of plaats zelf een enthousiast bericht over een mooi stuk van de route.