Duurzaamheid moet ook betaalbaar zijn voor de lage inkomens

Duurzaamheid is belangrijk maar is het ook betaalbaar? En hoe kunnen we duurzaamheid combineren met een landschap dat ons aan het hart gaat? Dat waren de vragen die op donderdag 21 september besproken werden tijdens een door de PvdA Westerkwartier georganiseerde debatavond over betaalbare duurzaamheid in Grandcafé In het Holt 1654 in Zuidhorn.

Christian Zuidema (RUG) trapte af met acht condities ter inspiratie en vervolgens zetten achtereenvolgens Eric Veldwiesch (gebiedscoöperatie Westerkwartier), Frank Pierie (energietransitie HanzeHogeschool), Aletta Zwart (Kon. Oosterhof Holman/Elize) en Jaap Hoeksema (Noordelijk Lokaal Duurzaam) in korte presentaties hun stappen op het gebied van duurzaamheid uiteen. PvdA fractievoorzitter Mark Veenstra (foto) opende en sloot af.

Alle sprekers vertelden hoe belangrijk het was om een heldere visie te hebben. Wat wil je bereiken en wat ga je daarvoor doen? Daarnaast werd ook aangegeven dat het best lastig is om zoveel mogelijk mensen en instanties te bewegen mee te doen. Hoe vertel je het verhaal, zodat mensen enthousiast mee gaan doen? Zijn mensen zich bijvoorbeeld voldoende bewust van hun energieverbruik? Weten ze welke laagdrempelige keuzes ze hebben om hier verbetering in aan te brengen? Tot slot kreeg de overheid de tip om nog eens naar de regels te kijken die gebruikt worden om duurzaamheidsinitiatieven te beoordelen.

Een prikkelende avond, waar de PvdA richting de verkiezingen van volgend jaar zeker iets mee kan.

Voor een volledig verslag, zie de knop Verkiezingen, Themabijeenkomsten