“We willen een duurzame revolutie voor iedereen”

WESTERKWARTIER – Duurzaamheid. Een woord dat men tegenwoordig vaak, en steeds vaker, tegenkomt. Het is een belangrijk onderwerp dat vaak ter sprake komt. Is het niet omdat een Amerikaanse muppet duurzaamheidsverdragen opzegt, dan is het wel omdat boeren windmolens willen plaatsen op hele oude cultuurhistorische plaatsen. Maar waar iedereen -met uitzondering van Donald Trump- het over eens is, is dat we met z’n allen moeten verduurzamen. “Dat is goed voor zowel het milieu als voor de portemonnee”, vindt Mark Veenstra.

Veenstra zit namens de PvdA in de gemeenteraad van Zuidhorn en houdt zich momenteel bezig met het verkiezingsprogramma van de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de herindeling hoopt de Partij van de Arbeid goede zaken te doen en hoge ogen te gooien. Daarbij zegt de PvdA vooral in te willen zetten op duurzaamheid.

“Duurzaamheid is echter een breed begrip”, weet het Zuidhorner raadslid. “Om ons verkiezingsprogramma goed neer te zetten willen we graag in gesprek met de inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten. We zijn benieuwd naar hun ideeën, meningen en naar wat zij vinden dat de PvdA op moet inzetten.”

Betaalbaar

Om het gesprek aan te gaan heeft de partij vijf bijeenkomsten gepland met telkens een ander thema om te bediscussiëren. “We beginnen 21 september in Zuidhorn met de eerste bijeenkomst over ‘betaalbare duurzaamheid’”, meldt Veenstra. “Vervolgens volgen er in oktober en november ook nog avonden waarbij de thema’s ‘Sterke kernen en leefbaarheid’, ‘Sociale zekerheid’, Betaalbare woningen’ en ‘Lokale economie’ centraal staan. Elke bijeenkomst hebben wij mensen uitgenodigd die verstand hebben van het desbetreffende thema en die daar ook over zullen vertellen. Daarna gaan wij het gesprek aan met de inwoners van het Westerkwartier en hopen wij ons verkiezingsprogramma te kunnen perfectioneren.”

Veenstra zet in op een duurzame revolutie voor iedereen. “Duurzaam wordt nog altijd geassocieerd met ‘duur’, stelt hij. “Begrijpelijk, want aan verduurzaming kleeft vaak een kostenplaatje. Denk maar eens aan het isoleren van je woning of aan het plaatsen van zonnepanelen. Vaak zijn er bij de overheid wel potjes beschikbaar, maar het blijft een kostbare onderneming. Zonde, want in principe zou je in alle lagen van de samenleving moeten verduurzamen voor het optimale resultaat.” Iedereen –ook de lagere inkomens- moet in staat zijn te verduurzamen, vindt Veenstra. “En ook zou iedereen in staat moeten worden gesteld om het huis waarin zij wonen klimaatneutraal te maken. Vanuit landelijk beleid zou de overheid dat moeten faciliteren. Hoe dat moet gebeuren? Daar willen we met de bewoners over in gesprek.”

Deventer

Het voorbeeld ligt er al, wijst het raadslid naar de Deventer City Deal. “Daar kunnen huiseigenaren een abonnement afsluiten waarmee het huis wordt verduurzaamt”, zegt Veenstra. “Het werkt eigenlijk net als een telefoonabonnement. Daar betaal je ook je maandelijkse lasten, waarbij je niet beseft dat je daarmee ook je toestel afbetaalt. Eerst doen experts van het woningabonnement een scan van je woning en adviseren –op maat- welke duurzame maatregelen je het best kunt doen op maat. Die investeringen betaal je vervolgens af met een abonnement.” Het is slechts één van de vele mogelijkheden die het verkennen en een gesprek waard zijn, meent Veenstra. “Zie het als een mooie droom: een klimaatneutraal Westerkwartier. Dat is waar de PvdA op wil inzetten.”

(Met toestemming overgenomen uit de Streekkrant)