Carjacking in Aduard tijdens het fossielvrije weekend

Afgelopen weekend was het fossielvrij weekend. Daarbij was het de bedoeling om zo veel mogelijk kilometers af te leggen zonder brandstof te gebruiken. Dat kon natuurlijk of met de fiets of met de wandelwagen, maar ook bestond de mogelijkheid om dat te doen met een elektrische auto, beschikbaar gesteld door de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Mobi Nederland.

Welnu, autofanaat en raadslid Mark Veenstra pakte die handschoen op en reserveerde een auto voor de zondag vanuit het pittoreske Zuidhorn. Na een beetje gedoe met de reservering en de app (En ja; je moet ook even de gebruiksaanwijzing lezen J), ging het raadslid optimistisch gestemd op pad.
Aangekomen op de plek, bleek de auto er niet te staan, maar in Aduard. Via de app was de exacte locatie te traceren en na aankomst daar, werkte de auto nog niet. Er zat blijkbaar nog een reservering op. Normaliter zou dit niet mogelijk zijn, maar de eerdere gebruiker, Rogier van ’t Land, was blijkbaar zo enthousiast geweest over de auto, dat hij deze maar mee genomen had. Na diverse pogingen de auto te openen, en via de app de helpdesk gepoogd te bellen, uiteindelijk telefonisch de auto overgenomen. Oftewel er was sprake van een echte carjacking! Daarna toch maar even een berichtje gestuurd naar Rogier, dat zijn auto mee genomen was.

Dus op weg naar Marum voor een rondrit met raadslid en gids Hans Koenders. Met een stuk geschiedenis rijker en inzichten van het mooie landschap in het zuidelijk westerkwartier toerden de heren naar het volgende stukje geschiedenis: kasteel Nienoord, alwaar een rendez vous zou plaats vinden met fossielvrij deskundige en elektrisch autofanaat en rijder van het eerste uur, Klaas-Wybo van der Hoek.
Een hoorcollege , een fotomomentje en een paar koppen koffie later vertrokken de heren weer richting Marum, omdat de etappe niet langer meer kon duren vanwege de vele kilometers, die eerder al waren gereden, door Rogier van ‘t Land en ze niet met een lege batterij wilden komen te staan.

De laatste etappe richting Zuidhorn werd nog wel knap lastig. Met een melding ‘laad nu op’ werd het enigszins spannend, maar gelukkig en net op tijd werd het eindstation bereikt. Gelukkig was ook Rogier van ’t Land zo sportief om de laatste gebruiker weer naar zijn fossielrijke auto te brengen, zodat hij zijn weg naar huis kon vervolgen.

Al met al een heel avontuur met de elektrische auto, maar ondanks het gedoe een absolute aanrader voor iedereen die het eens wil proberen. Daarbij rijdt hij net als een gewone auto, en menig gebruiker zal ook beamen en willen dat zijn volgende auto elektrisch wordt. Mits betaalbaar natuurlijk, want daar zijn we van!

Mark Veenstra