PvdA Westerkwartier ijvert voor meer aed’s

PvdA-raadslid Hans Koenders en -fractieassistent Joachim Bekkering bij de AED in de voorgevel van het gemeentehuis van Zuidhorn.Koos Bijlsma

MARUM De PvdA-fractie Westerkwartier wil samen met de stichting Groningen Hartveilig werken aan dekkend netwerk van aed’s (Automatische Elektrisch Defibrillator) in die gemeente.

Volgens PvdA-raadslid Hans Koenders uit Marum zijn in de gemeente Westerkwartier ruim honderd aed’s publiekelijk beschikbaar. De apparaten worden ingezet bij reanimatie van hartpatiënten.

Daarnaast telt de gemeente dertig defibrillatoren die slechts beperkt inzetbaar zijn doordat ze achter (vaak gesloten) deuren zitten. Westerkwartier telt in totaal ruim elfhonderd hulpverleners die op afroep beschikbaar zijn om bij een reanimatie in actie te komen.

Koenders meldt dat PvdA Westerkwartier de komende tijd eigenaren van aed’s benadert met de vraag of het mogelijk is de apparaten buiten te plaatsen en aan te melden bij Groningen Hartveilig/Hartslag Nu. Alleen dan zijn de apparaten bekend bij de Meldkamer Noord Nederland en kunnen ze bij een melding van reanimatie worden ingeschakeld.

Verder gaat de partij op zoek naar geld voor de aanschaf van buitenkasten. Een soortgelijke actie zes jaar geleden hielp de voormalige gemeente Marum aan een inmiddels sluitend netwerk van elf aed’s.

Uit een inventarisatie is volgens raadslid Koenders gebleken dat met name de gebieden rond Grootegast en Opende nu nog ‘witte vlekken’ zijn.