PvdA Pluim voor Kris But

Visvliet – In het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart aanstaande reikt de PvdA Westerkwartier de Pluim uit aan een vrouw uit de gemeente Westerkwartier die een voorbeeldrol vervult voor andere vrouwen of die een inspiratie is voor anderen om vrouwen beter op weg te helpen. Dit jaar gaat de Pluim van de PvdA naar Kris But uit Visvliet voor haar inzet om vrouwen en hun gezinnen te helpen op Lesbos, waar zij gestrand zijn op weg naar een beter leven. Weg van oorlog en geweld.

Begin 2021 is Kris 6 weken op Lesbos geweest om te helpen bij het organiseren van het maken en serveren van 1250 maaltijden per dag voor de meest kwetsbare bewoners van kamp Moria via de stichting Home for all. “Ik doe dit sinds 2017 omdat ik dit nodig vind. Ik lig namelijk wakker van het feit dat op Lesbos 7500 vluchtelingen vast zitten, terwijl de Europese regeringen zich in allerlei bochten kronkelen om onder het opnemen van vluchtelingen uit te komen. Ik begrijp werkelijk niet dat politici kunnen slapen. Regeringen richten zich op andere problemen en voor de media is het geen item meer. Het interesseert niemand dat deze mensen op deze plek ten dode opgeschreven zijn,” vertelt Kris.

Ze neemt de pluim graag in ontvangst, omdat dat haar de gelegenheid geeft om haar verhaal te doen. “Het gaat niet om mij, maar om de mensen en gezinnen die in de steek gelaten worden. De Europese Unie leunt achterover zolang er vrijwilligers het werk blijven doen wat de EU eigenlijk moet doen. Maar als vrijwilligers niets doen, gebeurt er niets en dat gaat ten koste van mensenlevens. Dus doe ik dan zelf maar iets. En ik ben blij met de motie die vorig jaar op initiatief van de PvdA Westerkwartier samen met GroenLinks, ChristenUnie en D66 is aangenomen waaruit de bereidheid van de gemeente Westerkwartier blijkt om samen met vele andere gemeenten in Nederland kinderen uit kamp Moria op te vangen.” Niemand kan de problemen in de landen van herkomst van de vluchtelingen eenvoudig oplossen en de opname van vluchtelingen is ook niet zomaar geregeld. “Maar we kunnen er wel ons best voor doen dat het onder de aandacht van de politici en media blijft en dat het gedoneerde geld op de juiste plek terechtkomt. Een linkser kabinet helpt daar ook aan mee.”

Achtergrond

Internationale Vrouwendag is nog steeds een dag om stil te staan bij de rechten van de vrouw. Nog steeds worden vrouwen overal in de wereld onderdrukt. Een internationale beweging als She Decides, in 2017 opgericht door huidig PvdA lijsttrekker Lilianne Ploumen, komt op voor de keuzevrijheid van vrouwen wereldwijd. De inkomenskloof tussen het inkomen van mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen is nog steeds veel te groot. Internationale Vrouwendag doet er nog steeds toe.

PvdA Westerkwartier zet met de Pluim op 8 maart bijzondere vrouwen in het zonnetje. Omdat zij iets doen wat soms wel vanzelfsprekend lijkt, maar het niet is. Dat is van onschatbare waarde. Daarom wil de PvdA hen juist vandaag enorm bedanken. Zodat we op Internationale Vrouwendag niet alleen

stilstaan bij alles wat beroemde vrouwen als Hedy d’Ancona en Aletta Jacobs voor ons hebben betekend. Maar ook bij de mensen die vandaag in ons dagelijks leven onmisbaar zijn.