Westerkwartier: Samen aanpakken

14 OKTOBER 2020 ECONOMIE

Samen aanpakken is het devies in de gemeente Westerkwartier. Ook op economisch gebied: ondernemers en gemeente werken volop samen om het economisch klimaat verder te versterken. Westerkwartier is in 2019 ontstaan uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, en het gebied Middag Humsterland. Van oudsher al een samenhangend gebied.

Qua aantal inwoners (63.000) en arbeidsplaatsen (24.000) is Westerkwartier de tweede gemeente in de provincie Groningen. De economie is zeer divers, met veel zzp-ers en MKB-bedrijven, maar ook innovatieve internationaal opererende bedrijven. De verbindende factor is letterlijk en figuurlijk de A7, waar veel Westerkwartierse bedrijven een zichtlocatie hebben, onder meer op het nieuwste bedrijventerrein Leeksterveld, ten noorden van de A7 bij Leek.

Gebiedscoöperatie

“Een andere verbindende factor in Westerkwartier is de mentaliteit in onze gemeente: nuchter, zelfredzaam, inventief en samen aanpakken”, zegt economie-wethouder Elly Pastoor. “Dat zien we terug in de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, waarin de vijf O‘s samenwerken: ondernemers, onderwijs, onderzoek, omgeving en overheid. Als aanjager van economische innovatie. Met een kenniswerkplaats in Noordhorn, waar studenten werken aan uiteenlopende vraagstukken en sparren met ondernemers. Daar komen mooie initiatieven uit voort. Een voorbeeld is het Voedselakkoord, dat onder meer gericht is op het verkorten en regionaliseren van de voedselketen. Het coöperatie-initiatief krijgt inmiddels navolging in andere regio ’s.”

Wereldwijd

Pastoor heeft sinds de start van de nieuwe gemeente een groot aantal werkbezoeken aan bedrijven gebracht. “Ik heb me verbaasd over de diversiteit aan bedrijven in onze gemeente en over het innovatieve en internationale karakter. We hebben veel bedrijven die in de regio nauwelijks bekend zijn, maar die wereldwijd exporteren. Wat te denken van een bedrijf als JC Electronics; in 2006 begonnen op een zolderkamer in Marum en inmiddels wereldwijd actief met meer dan 200 werknemers.”

Ook in de logistiek (Koopman Logistics), wegenbouw (Oosterhof Holman, Koninklijke Sjouke Dijkstra en KWS) en Kunststof (Schur Flexible, Sylvaphane en Clondalkin) kent het Westerkwartier toonaangevende bedrijven die landelijk en internationaal meetellen.

Recreatie en toerisme

In het verlengde hiervan wijst Pastoor op de toeristische ambities die Westerkwartier heeft. “Het Westerkwartier is een prachtig gebied met volop mogelijkheden om te wandelen en te fietsen, maar ook de vaarrecreatie neemt toe. Vooral sinds corona ontdekken toeristen uit heel Nederland de recreatieve mogelijkheden in ons gebied en krijgen de campings en B&B’s veel nieuwe gasten. Zowel het weidse Middag-Humsterland in het noorden als het coulissenlandschap in het zuiden van de gemeente spreekt mensen aan. Verspreid over het Westerkwartier vind je verrassend veel mogelijkheden voor dagrecreatie, waaronder vier borgen en zeventien musea. Naast bekende trekpleisters als Landgoed Nienoord in Leek en recreatiecentrum Strandheem in Opende, is er een divers aanbod aan dagrecreatie, winkels en horeca. De gemeente werkt samen met de toeristische ondernemersvereniging om het Westerkwartier op de kaart te zetten als een gebied voor betekenisvolle kleinschalige recreatie.”

Bedrijvenpark Leeksterveld

Voor ondernemers die zich in het Westerkwartier of aan de A7 willen vestigen, is er nog plek op bedrijvenpark Leeksterveld. Dit bedrijvenpark ligt direct aan de A7 en is uitstekend bereikbaar. Het bedrijvenpark onderscheidt zich door de ruime opzet met veel groen en water. Inmiddels hebben zich al meer dan tachtig bedrijven gevestigd en zijn de kleinere kavels vrijwel uitverkocht. Reden voor de gemeente om een volgende fase te ontwikkelen. Ook op Leeksterveld pakken de ondernemers graag aan; zo hebben ze in samenwerking met de gemeente gezorgd voor een snelle glasvezelverbinding en voor beveiliging van het bedrijvenpark. De gemeente juicht dit van harte toe.

Wie zich in Westerkwartier wil vestigen kan contact opnemen met accountmanager Marcel van der Meulen of één van zijn collega’s.