‘Neem de controle terug’ – Agnes Jongerius in Zuidhorn

”Scherp de afspraken over het vrije verkeer van werknemers in Europa aan. Misbruik via detachering ondergraaft de basis voor ons sociale bestel. ‘Take back control’, maar dan wel sámen. Uitsluiting is voor sociaal democraten geen oplossing.” Dat was de boodschap van Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA op vrijdagavond 20 januari. Zij ging in debat met hoogleraar Steven Brakman (RUG) op de nieuwjaarsavond van PvdA Westerkwartier in Zaal Balk te Zuidhorn.

Zuidhorn – Vrijdagavond 20 januari, op de dag van de inauguratie van Donald Trump als de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika, ontstond een informatieve discussie tussen Agnes Jongerius, europarlementariër namens de PvdA, professor doctor Steven Brakman (RUG) en de bezoekers van de nieuwjaarsavond van PvdA Westerkwartier in Zaal Balk te Zuidhorn. Steven Brakman legde vanuit economische onderzoeken uit dat Donald Trump met zijn aangekondigde “Make America great again!”-politiek toch wel een punt had, gezien vanuit de oorzaak. Een hele grote middengroep heeft niet geprofiteerd van de mondiale groei en is dus ontevreden. Wel betwijfelde de professor of de oplossingsrichting die Trump kiest (uitsluiting van niet-Amerikanen) nou wel zo’n goede is.

Deze trend laat zich ook vertalen naar Europa, met de opkomst van populistische partijen (PVV in Nederland, Front National in Frankrijk en Alternative für Deutschland in Duitsland). Ook zij beantwoorden het ontevreden geluid van de grote middengroep met oplossingen die uitsluitingen in zich dragen. “Uitsluiting is voor sociaal democraten geen oplossing,” vertelt ook Agnes Jongerius. “We snappen dat mensen het gevoel van controle weer willen hebben, controle over onze eigen situatie in ons eigen land, maar dat zou moeten gebeuren met ínsluiting van iedereen. Dus geen terugtrekking op ieders nationale grondgebied en de vinger wijzen naar de ander, maar samen kijken naar wat het probleem is en daar iets aan doen. Arbeidsmigratie bijvoorbeeld is nooit een probleem geweest, totdat er misbruik werd gemaakt van de uitzondering ‘detachering’. Moet je dan het kind met het badwater weggooien en dus arbeidsmigratie verbieden? Nee, je moet de afspraken voor deze vrije uitwisseling van arbeid opnieuw aanscherpen. Wanneer mensen in een ander land gaan werken, dan doen ze dat onder de wetgeving en het sociale stelsel van dat land. En niet volgens het stelsel van het land van herkomst. Blijkbaar was er te veel ruimte om hier misbruik van te (laten) maken door gewiekste tussenpersonen.”

De ruim 30 aanwezige bezoekers hebben genoten van de inhoudelijke discussie, de muzikale noot van het combo onder leiding van bassist Jan Ruurd Oosterhaven (Kunstbedrijven Westerkwartier) en elkaars aanwezigheid. Take back control, maar dan wel samen!