Wandelen over Rood in Opende

Januari 2017 – Een eind met elkaar wandelen, dan komt het altijd tot een goed gesprek. Om die reden wandelt Myra Eeken-Hermans met allerlei mensen uit de gemeente Grootegast. Op 13 januari met Bennie Wassink en Sietse van Dellen uit Opende. Maar het winterse wandelterrein is weerbarstig. Een gesprek over paardenbakken en (nog) niet nagekomen toezeggingen.

Vrijdag 13 januari 2017 glibberde ik over een zanderig stuk van de Leidijk (gemeente Marum) naar de Parkweg in Opende (gemeente Grootegast). Dit stuk Leidijk zat vol met diepe kuilen vol water en toen bleek toch dat mijn auto niet berekend was op terreinrijden (foto). Misschien kan de gemeente Marum de kuilen weer eens dichten….. Maar goed, ik had een wandelafspraak met Bennie Wassink en Sietse van Dellen uit Opende.

Van wandelen kwam het deze keer (nog) niet. Koffie en keukentafel waren dit keer de ingrediënten om te spreken over o.a. grondwaterpeilbuizen rondom Strandheem en een rapport daarover dat nog nooit met hen als omwonenden is besproken (ondanks de aankondiging daarvan); de buitenpaardenbakken en de ontbrekende communicatie tussen gemeente en paardenbakkeneigenaren; onbegrip over het – letterlijk – naast elkaar laten bestaan van (in hun ogen) onverenigbare zaken (paintballactiviteiten naast menroutes); recreatieve of permanente bewoning aan de Oude Trambaan; Westerkwartier Paardenkwartier met prachtige evenementen én de grote behoefte aan snel internet.

Gebrekkige of soms afwezige communicatie met de gemeente was de rode draad in het gesprek. En zeker in combinatie met de opmars naar een grotere gemeente moet hieraan goed aandacht besteed worden. Waarvan akte.

Myra Eeken-Hermans

Fractievoorzitter PvdA fractie Grootegast